Bakuchiol protiv retinola koji odabrati i zašto

Bakučiol protiv retinola

Bakučiol vs retinol – koji upotrebiti pitanje je sad! Počnimo iz početka.  Bakučiol je sirovina biljnog porekla koja je postala popularna u poslednjih par godina u mejnstrim svetu lepote. Praktično je biljna  alternativa retinolu. Oba imaju jako dobre efekte na kožu ali postoje i neke razlike. I bakučiol i retinol stimulišu i ubrzavaju brzinu obnavljanja ćelija kože (turnover). Krajnji rezultat je povećana proizvodnja kolagena u koži, smanjenje izgleda finih linija i bora, borba protiv hiperpigmentacije, poboljšanje elastičnosti kože. Ko ne želi ove efekte, zar ne?

Poznato je da sintetički retinol može na koži izazvati iritacije, crvenilo i suvoću, posebno ako osoba ima osetljivu kožu. Ovo, zajedno sa drugim faktorima, navodi ljude da biraju šta je najbolje za njih: retinol ili bakučiol? Iako postoje prednosti  i mane za oba, tu  sam da vam dam uvid u obe ove opcije za negu kože.

Šta je tačno bakučiol?

Bakučiol je prirodni biljni sastojak ekstrahovan iz biljke Psoralea corilifolia i ima mnogo lepih efekata na kožu. Ovo je sveta biljka tradicionalne kineske medicine, koja se često naziva "biljni lifting lica" zbog svojih dejstava protiv starenja kože. Bakučiol ima skoro dvostruko veći antioksidativni potencijal od vitamina E. Poznato je da je vitamin E veoma moćan antioksidans. Bogat je antioksidansima i ima snažna antiinflamatorna svojstva. Bakučiol pomaže u smanjenju pojave bora, finih linija i hiperpigmentacije. Pored toga, pomaže u zaštiti kože od fotostarenja i zagađenja životne sredine koje može oštetiti kožu. Jednostavno rečeno, Bakučiol je prirodni retinol. Ima iste efekte na kožu – podstiče regeneraciju ćelija i povećava nivo kolagena u koži.

Prednosti bakučiola:

  • Podstiče obnavljanje ćelija
  • Smanjuje bore
  • Prevenira stvaranje bora i finih linija
  • Posvetljuje kožu
  • Smanjuje tamne mrlje
  • Ujednačava ton kože

Možemo reći da daje sveukupno bolju teksturu kože. Pored toga, kada je u pitanju bakučiol protiv retinola nema nagađanja, on je dobijen prirodnim putem iz biljne sirovine dok je retinol sintetičkog porekla.  Zbog toga je bakučiol kao prirodan sastojak bolji je za osetljivu kožu. Takođe, bolji je za one koji žele prirodnu opciju i čija koža je preosetljiva na retinol.

 

Šta je Bakučiol ulje?

Bakučiol ulje se ekstrahuje iz semena biljaka, a često je poznato i kao ulje semena Babchi. Istorijski se koristio u istočnoj medicini za lečenje kože, od osipa i posekotina do znakova starenja i teksture kože. To je zato što ovo ulje ima snažna antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Tu su i eterična ulja napravljena destilacijom vodenom parom od ove biljke. Oni se ipak razlikuju od hladno ceđenih nosećih ulja. Najbolje je ne koristiti nerazređeno bakučiol ulje zbog njegove snage i potencijalnih neželjenih efekata. Opet, možete videti da pitanje bakučiol vs retinol ima mnogo toga za razmatranje.

 

Mehanizam delovanja bakuchiola

Po svojoj strukturi bakuchiol ima određenih sličnosti sa retinolom ali nije njegov hemijski analog. Što se dejstva tiče, utvrđeno je da se vezuje za većinu istih receptora kao i retinol.

Bakučiol

Retinol

Vezivanjem za receptore utiče na sintezu kolagena I i II i tako pomaže obnavljanje kože. Snažan je antioksidans. Utiče na vezivanje slobodnih radikala ali i podstiče organizam na samoodbranu tako što sprečava mitohondrijalnu lipidnu peroksidaciju, koja je jedan od glavnih uzroka starenja.

Uticajem na inhibiciju enzima koji su dovode do stvaranja proinflamatornih produkta metabolizma pokazuju snažno proinflamatormo delovanje. Smanjuju i pojavu eritema. Uticajem na enzim matriksnu metaloproteinazu smanjuje oštećenje kolagena. Sve ovo je čuveni prof Chaudhuri i dokazao u svojim in vitro istraživanjima.

Može uticati i na proizvodnju melanina bez citotoksičnog efekta na same ćelije melanocite.

I čuvena profesorka Zoe Draelos je došla o istih zaključaka u svom radu.

 

Da li je Bakuchiol dobar za akne?

Da! Slično retinolu, Bakučiol se može koristiti za lečenje akni. Ali važno je pronaći  ili napraviti proizvod sa pravom formulacijom i pravom dozom bakučiola i drugih antiinflamatornih sastojaka. Bakučiol sadrži visok nivo antioksidanata i sadrži antibakterijska svojstva koja mogu pomoći da se otčepe pore i da se uhvati u koštac sa problemima akni. Za razliku od sintetičkog retinola, bakučiolu je potrebno vreme da smiri akne i umiri kožu. Morate biti strpljivi kada koristite nežne sastojke na biljnoj bazi. Dugoročno, efekti i koristi su isti. Ako  vam se žuri da smirite akne, onda bi retinol koji se dobija od dermatologa na  recept pomogao brže od proizvoda na bazi bakučiola.

Prof Chaudhuri je dokazao da 1 % bakuchiola u kombinaciji sa 2 % salicilne kiseline daje odlične rezultate u pogledu tretmana akni u poređenju sa čistom salicilnom kiselinom.

Više o formulisanju proizvoda za negu masne kože na našem Masterkursu-proizvodi za negu lica.

Dodatno postoji i mogućnost kombinovanja bakučiola sa retinolom.

Ukoliko želite da vidite kompletne rezultate posetite sajt.

 

Bakučiol protiv retinola tokom trudnoće

Ako ste trudni i dojite, retinol na biljnoj bazi sa bakučiolom je pravi način. Sintetički retinol i retinoidi nisu najbezbedniji za trudnice, i najbolje je izbegavati ih tokom trudnoće i dojenja. Bakučiol je bezbedna alternativa retinolu u trudnoći. Pošto je to prirodni biljni proizvod, mnoge žene se tokom trudnoće okreću proizvodima na bazi bakučiola.

 

Različite vrste bakučiola

Kada sam se prvi susrela sa kupovinom bakuchiola naišla sam na različite proizvode. Dešava se da mnogi prodaju Babchi ulje kao bakuchiol, što naravno nije isto. Babchi ulje je dobijeno ceđenjem semena biljke Psoralea i sadrži izvesnu količinu bakučiola ali koncentracija samog bakuchiola je daleko manja pa samim tim i učinak. Birajte bakuchiol koji je 99 % najčešće i ekstrakovan je iz semena biljke Psoralea corilifolia. Sam bakuchiol je smeđe boje. Retinol palmitate je žut.

 

Rad sa bakuchiolom

Kada pravite kreme sa bakuchiolom potrebno je da znate da bez obzira što je relativno stabilan, treba izbegavati bespotrebno zagrevanje preko 75° C. Dodavati ga u kreme na temperaturama ispod 50° C. Optimalna pH vrednost proizvoda sa bakučiolom je ispod 5,5. Izlaganje svetlosti takođe treba izbegavati zato je preporuka pakovati u tamnim bočicama. Jako se dobro rastvara u uljima. Preporučena koncentracija je 0,6-1 %.

 

Bakuchiol vs retinol: razlike i prednosti

Retinol se u kozmetici i dermatologiji koristi već jako dugo. Prilično je istražena kozmetički aktivna sirovina i poznate su njegove prednosti i mane.

Retinol kod preosetljivih osoba može izazvati osećaj peckanja, svraba, crvenila. Zato postoje i određeni protokoli i derivati koji se koriste. U Evropi prema Cosmetics Regulation (Regulation (EC) No 1223/2009) maksimalna dozvoljena koncentracija retinola je 0,3% u proizvodima za negu lica i 0,05 % u preparatima za negu tela. Koriste se bezbedni derivati retinol palmitate, retinol acetate i čist retinol. Američki FDA s druge strane dozvoljava i nešto više koncentracije ovih sastojaka.

Svakako su tretinoin, adapalen i tazatoren lekovi, te se u kozmetici ne koriste uopšte.

Svi preparati sa retinolom se koriste tokom noći jer postoji mogućnost za pojavu fototoksičnih reakcija na koži.

Bakučiol je s druge strane daleko blaži za kožu i pojave nekih reakcija preosetljivosti su veoma retke. Idealan je za vegane s obzirom da je biljnog porekla.

I bakučiol i retinol stimulišu proizvodnju kolagena i oba utiču na ćelije kože na veoma sličan način. Ovo povećanje kolagena pomažu da se vremenom poboljša tekstura kože, fine linije i tekstura. Sintetički retinol deluje brzo, dok proizvodi na bazi bakučiola ispoljavaju sporiji efekat. Potrebno je minimum 12 nedelja za vidljive efekte.  Oba daju iste dugoročne rezultate.

U svemu ovome što je napisano postoji i jedna mana koju ima bakučiol, a to je cena. Cena bakučiola kao kozmetičke sirovine je veoma visoka kao i koncentracije koje se koriste u proizvodima da bi se postigao efekat koji je jednak efektu retinoida.

Cena po 1 l je čak 3300 eura.

Bakučiol možete naći pod trgovačkim nazivom Sytenol® A.

Ja sam upravo nabavila bakuchiol od firme Alexmo koja šalje svoje proizvode u Srbiju i planiram da ga isprobam. Javljam kada dobijem prve rezultate.

Na našim prostorima možete ga nabaviti i kod Mirele.

Ukoliko želite da naučite koje su to anti-age sirovine najbolje za formulisanje i kako da formulišete anti-age proizvod pogledajte naš Masterkurs-preparati za negu lica.