Da li vam je potrebna licenca za prodaju i proizvodnju kozmetičkih proizvoda?

Vrlo često dobijamo pitanje „Da li je potrebna licenca za proizvodnju i prodaju kozmetike za negu lica i tela?“ od onih koji be želeli da upišu naše kurseve i započnu svoj biznis od kuće.

Mnogi od naših polaznika proizvode i prodaju svoje proizvode u malim šaržama i prodaju lokalno u svom mestu gde žive ili na raznim sajmovima rukotvorina, noćnim marketima i slično.

Mnogi imaju svoje frizerske i kozmetičke salone i želeli bi da obogate svoju ponudu i prodaju proizvode pod svojim brendom.

Da li je to dozvoljeno? Da li je legalno? Da li mi treba licenca?

Ukratko odgovor je:Licenca vam ne treba. Nije dozvoljeno da pravite svoje proizvode u kuhinji i da ih prodajete.

Da li možete da formulišete u kuhinji? Odgovor je da. Prilikom formulacije vi pravite uzorke. Oni nisu za komercijalnu upotrebu i prodaju.  Velika je razlika između formulisanja i proizvodnje. Formulisanje podrazumeva da učite i pravite uzorke formulacija što možete u spostvenoj kuhinji, ali za dalju proizvodnju i prodaju morate da obezbedite adekvatan prostor.  U kuhinji  dolazi do mešanja hrane i kozmetike, i bez obzira što koristite prirodna ulja i butere to nije nikako ni zgodno ni dozvoljeno. Može doći do kontaminacije i zagađenja kozmetičkih proizvoda. Takođe, ne možete praviti kozmetiku u frizerskom ili kozmetičkom salonu,  ali u njima možete prodavati svoje proizvode bez problema.

Za organizovanje proizvodnje nije vam potrebna licenca. Vrlo često vlasnici proizvodnje su ekonomisti, pravnici ili menadžeri. Potreban vam je prostor, koji mora biti organizovan u skladu sa Pravilnikom o sanitarno-higijenskim uslovima za objekte u kojima se obavlja proizvodnja i promet životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe „Službeni glasnik RS“, br. 6/97, 52/97.

Takođe, prilikom plasmana proizvoda morate uraditi zdravstvenu ispravnost proizvoda u nekoj od akreditovanih laboratorija, ali i ispoštovati niz drugih uslova koje su propisane Zakonom o predmetima opšte upotrebe i bliže određene Pravilnikom o kozmetičkim proizvodima „Službeni glasnik RS broj 60 /2019 “.

Na našem Kursu izrade prirodne kozmetike imate čitav modul posvećen zakonskim propisima i na kojin način treba ispuniti iste. Od formiranja dosijea o kozmetičkom proizvodu, bezbednosnog lista, ispitivanju stabilnosti i mikrobiološke ispravnosti.

Znam da za početnike zvuči komplikovano. Izrada i formulisanje kozmetičkih proizvoda jeste jako zabavno i kreativno, ali kao i svaki drugi posao praćeno je i dosta obimnom dokumentacijom. Mnogima deluje jako jednostavno, napravim, upakujem i prodam.  Iza toga obično stoji velik rad i trud, stalno učenje i unapređivanje znanja. Ovo je zanat i mora postojati ljubav prema kozmetici i želja za usavršavanjem. Uspeh neće doći preko noći i pukim pohađanjem kurseva.

Vrlo me često pitaju kolika su ulaganja? Na to pitanje ja nemam konkretan odgovor. Zavisi od toga kakvu ambalažu želite, nalepnice, kakve sirovine koristite, u kojoj količini ih kupujete, na koji način plasirate proizvode i slično.

Mogu samo reći da je potrebno oko 2-3 godine bavljenja ovim poslom da bi ste videli neke značajnije rezultate, ukoliko imate ograničena sredstva koja možete da uložite.

Naravno da većina krene upravo iz svoje kuhinje, deleći proizvode drugaricama i rodbini koji to testiraju i daju svoje utiske i savete. Međutim, da biste napravili korak dalje potrebno je da imate plan i vizuju kako će nešto izgledati, da registrujete firmu, dobijete pečat, organizujete proizvodnju, uzmete bar kodove i mnogo drugih sitnica koje su sastavni deo svakog posla.

Na našim kursevima su i polaznici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U Crnoj Gori su propisi isti kao i u Srbiji. U Hrvatskoj s obzirom da je članica EU pored onoga što važi u Srbiji postoji još i obaveza notifikacije kozmetičkog proizvoda na CPNP portal. U Bosni i Hercegovini važi stari propisi i oni nemaju obavezu izrade dosijea o kozmetičkom proizvodu i bezbednosnog lista već samo proveru zdravstvene ispravnosti.

Na različitim facebook grupama možete naći različite informacije koje se i razlikuju od grada do grada.

Zakon je predvideo period  prilagođavanja novonastaloj situaciji od 4 godine. Tako da se u nekim mestima pridržavaju zakona a u nekim je to malo labavija priča. Činjenica  je da su Pravilnik i Zakon doneti, i da je samo pitanje vremena kada će važiti za sve proizvođače.

U svakom slučaju ukoliko postoji problem oko ispunjavanja uslova tu je uvek prisutna mogućnost ugovorne proizvodnje. Postoji mnogo proizvođača koji ispunjavanju sve uslove i mogu proizvoditi kozmetiku za vas.

Svaki početak je težak ali izuzetno zanimljiv i kreativan!

Zato ne oklevajte i krenite u formulisanje i izradu kozmetike. Ispoljite kreativnost i radite na tome da od lepog hobija napravite biznis.

Uvek budite korak ispred i razmišljajte kako da unapredite i razvijate ideje.

Radite na ostvarenju svojih snova!

 

Kako su polaznici naših kurseva razvili svoje ideje pogledajte ovde.