Poslednji blogovi

Voda u kozmetici
Anticelulit piling za telo
Biljna ulja u kozmetici
Ispitivanje efikasnosti kozmetike
Kozmetika sa probioticima i prebioticima

Popularni kursevi

Kurs izrade prirodnih sapuna

Kurs izrade prirodnih sapuna

4 200 rsd, 5 sati
Aparaturna nega lica

Aparaturna nega lica

70 000 rsd, 200 sati

Formulisanje sa voćnim kiselinama

Jesen i zima su godišnja doba kada se žene tradicionalno intenzivno bave izgledom svoje kože. Nekako u ovo vreme kozmetički saloni su puni. Sve žene traže tretmane nakon kojih će im koža izgledati podmlađeno, hidrirano,  blistavo. Jedan od takvih tretmana je i tretman voćnim kiselinama. Klijentkinje ga naročito traže jer je tretman veoma popularan u Holivudu, pa ga često i nazivaju Holivudski tretman. Traje jako kratko pa se može raditi i u nekoj pauzi na poslu. Što je još privlačnije. U kombinaciji sa tretmanima mezoparacije daje fenomenalne rezultate.

Specifičnosti voćnih kiselina

Alfa-hidroksi kiseline (AHA) poznatije su pod imenom voćne kiseline. Spadaju među najstarije kozmetičke sirovine. To su organske kiseline koje u molekulima pored kiselinske imaju jednu ili više hidroksilnih grupa.  Znači da se zbog toga rastvaraju u vodi. Predstavnici grupe voćnih kiselina su glikolna, mlečna, vinska, jabučna i bademova kiselina. Glikolna kiselina se dobija iz šećerne trske, mlečna iz fermentisanog mleka, jabučna iz jabuke, bademova iz ekstrakta gorkog badema i vinska iz fermentisanog grožđa. Mlečna kiselina  i njene soli (natrijum laktat) čine jedan od puferskih sistema kože, što znači da održavaju pH kože u fiziološkim granicama. Takođe, ulaze u sastav vlažećih faktora kože. Idealne su za koncept prirodne kozmetike s obzirom da se dobijaju iz prirodnih izvora. Glikolna kiselina ima najmanji molekul i najlakše prodire  u kožu.

  

Jabučna kiselina

Primena voćnih kiselina datira još iz vremena Kleopatre, koja se kupala u kozijem mleku. Za vreme vladavine Luja XV dame su za umivanje koristile staro vino. Smatra se da je 1992. godine plasiran prvi proizvod sa voćnim kiselinama.

Alfa-hidroksi kiseline su kratkog lanca pa imaju sposobnost da prodiru u kožu duž  njenih slojeva, dok kiseline sa dužim ugljovodoničnim nizom (masne kiseline) slabije prodiru i uglavnom ostaju na površini kože. Koje će dejstvo kiseline biti dominantno i kojim će intenzitetom delovati kiseline na kožu zavisi od više faktora:

 • molekuske mase aplikovane kiseline
 • hemijske i fizičke karakteristike kiseline
 • nosača koji je upotrebljen za izradu preparata
 • koncentracije kiseline
 • pH vrednosti preparata
 • koji se drugi pomoćni sastojci nalaze u preparatu

 

Profesionalni tretmani AHA kiselinama

Alfa-hidroksi kiseline se koriste kao terapijsko sredstvo za hemijski piling kože u vrlo visokim koncentracijama od 30 do 70%. U ovako visokim koncentracija kiseline se primenjuju isključivo u kozmetičkim salonima ili dermatološkim ordinacijama. Preparati koji u sebi sadrže ovako visoke koncentracije su po pravilu jako niske pH vrednosti 1-2,5. Kako je ova jako niska pH vrednost koja po zakonu nije dozvoljena za kozmetiku široke namene ovi preparati se isključivo prodaju profesionalcima za profesionalne tretmane.

U zavisnosti od koncentracije kiseline, pH vrednosti preparata, vrste kiseline i trajanju samog tretmana, piling voćnim kiselinama može biti površinski i srednje dubok. Kiseline sa ovako niskom pH vrednošću osatju na koži jako kratko svega nekoliko minuta. U suprotnom mogu da izazovu crvenilo, iritacije pa i opekotine.

Voćne kiseline nalaze široku primenu u salonima za negu, sa obzirom na to da se različiti problemi na koži lica i tela mogu tretirati njima. Na koži voćne kiseline ispoljavaju sledeća dejstva:

 • uklanjanju mrtve ćelije sa površine kože
 • emolijentno - omogućavaju apsorpciju vode na površini kože
 • stimulišu aktivnost fibroblasta i produkciju kolagena
 • poboljšavaju cirkulaciju u dermu
 • izjednačavaju boju tena
 • smanjuju dubinu sitnih bora
 • glačaju pore
 • poboljašavaju opšti izgled kože
 • smanjuju vidljivost pora

 

Dejstvo AHA kiselina se ispoljava i 2-3 nedelje nakon aplikacije, manifestuje se tanjenjem epiderma i popravkom površine kože.

Da napomenemom da je nakon ovakvih tretmana zabranjeno izlaganje sunčevom zračenju! Na ovu činjenicu mnogi zaborave pa je potrebno da ih podsetimo.

Voćne kiseline se ne primenjuju kod osetljive i iritirane kože, rozacee, kožnih alergija.

Kozmetika za kućnu upotrebu sa voćnim kiselinama

Mnogi klijenti poneseni ovako dobrim rezultatima koje imaju voćne kiseline traže preparate koje će moći da koriste u kućnim uslovima. I zaista, pokazalo se da AHA kiseline imaju jako dobre efekte na hidrataciju kože i smanjenje hiperpigmentacija i u preparatima za kućnu negu.

Međutim ovu kozmetiku potrebno je prilagoditi i u pogledu koncentracije i u pogledu pH vrednosti proizvoda kako bi kozmetika bila bezbedna za kućnu upotrebu.

Kako formulisati kozmetiku sa AHA kiselinama

Imajte na umu da su AHA rastvorne u vodi. Uobičajeno dolaze u kombinaciji glikolna, jabučna, vinska i limunska. Čiste se nalaze u praškastom obliku i možete ih bez ikakvih problema rastvoriti u vodi. Njihov pH u vodi biće nizak. To znači da će te morati da izvršite neutralizaciju i da podesite da vaš proizvod bude minimum pH 3,5 ili više. Što je niži pH veća vam je aktivnost ovih kiselina. Pri nižim pH vrednostima veća je koncentracija nejonizovanog oblika koji ustvari ima dejstvo. Supstance u jonizovanom obliku ne mogu tako lako proći kroz kožu!

Pogledajte procenat kiselina u molekulskom obliku u zavisnosti od pH vredosti rastvora Vidimo da se pri pH 4 drastično samnjuje procenat kiseline u molekulskom obliku.

Zatim ukoliko pravite krem potrebni su vam kiselostabilni emulgatori, što znači da vam treba emulgator koji je stabilan u kiseloj sredini recimo PEG-100 stearat (nije prirodan emulgator) ili glicerol monostearat. Od ugušćivača zaboravite na Carbopole. Ovde vam je ksantan guma idealna kao uguščivač. STabilna je na niskim pH vrednostima i prirodna.

Koncentracija koju će te koristiti daleko je niža od one koja se koristi za profesionale tretmane. Koristite 5- 10 %. Američka FDA izdala je i Vodič za formulisanje sa AHA kiselinama jer je bilo velikih problema sa ovom vrstom proizvoda koji su bili opasni po ljudsko zdravlje.

Uvek postoji mogućnost da vaš proizvod blago pecka prilikom nanošenja na kožu. To je normalna reakcija i vrlo brzo nestane. Koža sama pomoću svog puferskog sistema uspostavi pH ravnotežu.

Imajte na umu da će voćne kiseline zbog svog dejstva pospešiti apsorpciju drugih aktivnih sastojaka koje ste koristili u preparatu jer deluju na površinski sloj kože i čine ga značajno propustljivijim, što možete vešto iskoristiti za formulaciju visokoefikasnih preparata.

Mlečna kiselina je najnežnija za kožu pa se ona često koristi u kozmetičkim proizvodima za negu masne kože sklone stvaranju mitisera. Odlična je za svakodnevnu negu jer ustvari blago uklanja površinski sloj i odčepljuje pore. To omogućava dreniranje sebuma na površinu pa samim tim nema mitisera i bubuljica.

Voćne kiseline zbog svog izrazitog dejstva na uklanjanje površinskog sloja kože, smanjenje pigmentacije, izrazitog efekta hidriranja kože nalaze primenu u različitim profesionalnim tretmanima ali i u svakodnevnoj nezi kože.

Ja vam predlažem jedan jednostavan tonik za negu kože čiju formulaciju delim sa vama. Odličan je za jutarnju rutinu. Nanosi se na kožu pre kreme. Hidrira kožu ali je i priprema za bolju apsorpciju sastojaka iz kreme. Jako dobra kombinacija kada želite da koristite kreme koje nisu stabilne u kiselim pH sredinama.

Tonik za lice sa voćnim kiselinama

Izrada: Izmeriti propisanu količinu vode u čaši. Zatim dodati voćne kiseline. Mešati dok se ne rastvore. Dodati Natrijum bezoat. Mešati do rastvaranja. Dodati pantenol, glicerin. Promešati.

Na kraju polako dodavati predhodno pripremljeni rastvor natrijum hidroksida do postizanja željene pH vrednosti. Najbolje je da to bude 3,6.

 

Kada budete isprobali ovaj recept pišite mi i podelite vaše utiske sa našim pratiocioma. Moja adresa je info@skolakozmetike.com.

Možete nas pratiti i na facebooku i instagramu.