Poslednji blogovi

Voda u kozmetici
Anticelulit piling za telo
Biljna ulja u kozmetici
Ispitivanje efikasnosti kozmetike
Kozmetika sa probioticima i prebioticima

Popularni kursevi

Kurs izrade prirodnih sapuna

Kurs izrade prirodnih sapuna

4 200 rsd, 5 sati
Aparaturna nega lica

Aparaturna nega lica

70 000 rsd, 200 sati

Glicerinske sapunske baze

Pravljenje sapuna sa sapunskom bazom je veoma lako i odličan je način da počnete sa izradom sapuna.  Kupovne sapunske baze su veoma povoljnih cena a imate i širok izbor samih baza. Od onih kompletno prozirnih do onih koje su blago zamućene ili bele. Mnoge u sebi već sadrže i neke kozmetičke sirovine koje neguju kožu.

Mada moram da naglasim da i za njih važi pravilo da im je glavna osobina da čiste i peru. Sve ostalo je stvar marketinga tj. vašeg koncepta prodaje. Sapuni pravljeni sa ovi bazama su primamljivog izgleda, često podsećaju i na hranu, šareni su i što su jačih boja to su primamljiviji za potrošače.

Zašto ja volim sapunske baze?

U ovo doba godine, decembar mesec pred Novu godinu u školama se najčešće priređuju bazari gde deca mogu da prodaju svoje rukotvorine. Zajedno sa mojom decom se igram kod kuće i napravimo različite sapune u obliku jelkica, deda mrazova, zvezdica, srca. Šaramo, pustimo mašti na volju. Sa sapunskim bazama je to moguće jer su one apsolutno bezbedne za decu za razliku od postupka kada se prave sapuni sa natrijum hidroksidom gde je neophodno udaljiti decu i sprovesti dodatne mere bezbednosti.

Ukoliko nešto i napravimo što nam se ne dopada, vrlo lako ga preradimo ponovnim topljenjem. Dodajemo mirise koje želimo i nema opasnosti od toga da nam miris upropasti proizvod (sem mirisa vanile). Lepo upakujemo sapunčiće i deca odmah sve prodaju.

Još jedna možda najbitnija stvar mogu se odmah i koristiti.

Obavezni sastojci sapunskih baza

Naše se tržište na svu sreću veoma razvilo i sada možete da kupite mnogo različitih baza. Moje omiljene  su one potpuno providne. U njih uvek možete da dodate pigment titanium dioksid i one će biti bele, možete dodati mice (pigmente) ukoliko želite da budu sjajne i neprozirne, a možete i dodati i boje za kolače i one će ostati potpuno prozirne.

Da bi ove baze bile tako lake za rad one moraju u sebi da sadrže određene sastojke. Prvenstveno one sadrže sve do jedne natrijum stearat –sapun koji im daju tu čvrstinu koju imaju ali i osobinu da se lako tope. Zatim sadrže sredstvo za pranje, tenzid koji će davati tu lepu penu koju svi potrošači vole. To može biti natrijum lauriletar sulfat (ti sapuni nisu prirodni) a može biti i decil glukozid kao nejonski blagi tenzid koji se inače dodaje u dečije šampone.

Važan faktor u ovim sapunima je glicerol ili propilen glikol (nisu prirodni sapuni) koji održavaju vlažnost sapuna. Od sastojaka su tu još i šećeri, rastvarači kao što je alkohol. Svi ovi sastojci možda vam se i čine suvišnim ali su tu da upravo održavaju konzistenciju sapuna takvim kakva jeste. Ukoliko dođe do neke promene u koncentraciji ovih sastojaka menjaju se i karakteristike ovih sapuna.

Možda ste to i primetili kada duže zagrevate sapun ili više puta on izgubi bistrinu. To je zato što je izgubio deo rastvarača.

Ukoliko želite da vaš glicerinski sapun bude prirodan povedite računa o sastavu sapunske baze. Ukoliko nije navedena tražite specifikaciju sapuna. Dobavljač je u obavezi da vam je dostavi.

Kako da sami napravite sapunsku bazu?

Priznajem da ja nisam do sada sama pravila sapunsku bazu. Istražila temu jesam, ali sam shvatila de je to za mene isuviše dugačak proces i da nemam strpljenja za tako nešto. Ukoliko se neko od vas odluči za taj korak potrebno je da zna da je potrebno oko 3-4 sata da bi napravio bazu.

Ulja koja budete koristili neka budu tečna jer se dobijaju bistriji sapuni. Ricinusovo ulje je odlično za tako nešto. Ovi se sapuni prave toplim procesom kuvanjem na temperaturi koja ne prelazi 80° C. Kada se završi proces saponifikacijesamog sapuna dodaju se rastvarači alkohol 30-35 %, glicerin 8-12 %, šećer 6-12 % od ukupne mase sapuna. Dobro  bi bilo da  dodate stearinsku kiselinu 20-30 % da bi vam se prilikom izrade napravio natrijum stearat.

S obzirom da ja nisam pravila ovu bazu uputiću vas na sajt Darinke Ilić koja je u Srbiji najpoznatija po izradi sapuna i koja upravo i pravi prozirne sapunske baze D.I. prirodni sapuni.

Cup Cake  glicerinski sapuni

Glicerinski sapuni u obliku mafina ili Cup cake sapuni su jako popularni. Kod izrade ovih sapuan problem bude kako napraviti glazuru, krem, frosting kada se sapunska masa brzo steže i ne može se oblikovati?

Otkrila sam Crystal OPC bazu koja je kremasta i vro izdašna  za pravljenje cup cake sapuna. Samo je potrebno da se baza umuti (potrebno je oko 30 minuta) i da upotrebite svu svoju veštinu i kreativnost da dobijete prave mafine. Ona može da se boji, namiriše, može u vodi i da stvara mehuriće. Pravi baš lep ugođaj. Kada je umutite izgleda baš kao i šlag. Trebaće vam i poslastičarski pribor.

 

Na kraju ostaje da samo isprobate i da se dobro zabavite. Pošaljite nam  i neku fotografiju svog rada na info@skolakozmetike.com

Ukoliko niste sigurni u svoje sposobnosti upište naš Kurs izrade prirodnih sapuna gde će naučiti osnove i moći da realizujete svaku svoju zamisao.