Poslednji blogovi

Voda u kozmetici
Anticelulit piling za telo
Biljna ulja u kozmetici
Kozmetika sa probioticima i prebioticima
Glicerinske sapunske baze

Popularni kursevi

Kurs izrade prirodnih sapuna

Kurs izrade prirodnih sapuna

4 200 rsd, 5 sati
Aparaturna nega lica

Aparaturna nega lica

70 000 rsd, 200 sati

Ispitivanje efikasnosti kozmetike

Tvrdnje da kozmetički proizvod hidrira, regeneriše, smanjuje hiperpegmentacije su deo marketinga svakog kozmetičkog proizvoda. Potrošači ove tvrdnje vrlo ozbiljno shvataju i na osnovu njih biraju i kupuju kozmetiku.

Da li proizvođač može proizvoljno da napiše da njegov proizvod hidrira kožu 48h? Ne. Ukoliko proizvođač to želi da eksplicitno navede na svom proizvodu mora to i dokazati. Svoje tvrdnje proizvođači mogu bazirati na efektima koje ima neka supstanca koju koriste, recimo glicerin koji ima sposobnost vlaženja kože. Međutim i za taj glicerin neko je nekada morao da dokaže da povećava vlažnost kože.

Svakako je zabranjeno davati tvrdnje koje neki proizvod ne poseduje.To je regulisano Zakonom o kozmetičkim proizvodima. Sve tvrdnje koje se navode moraju biti rezultat stručne i validirane procene.

Situacija na terenu je ipak malo drugačija.

Kako se dokazuje efikasnost kozmetičkog proizvoda?

Efikasnost kozmetičkog proizvoda može se dokazivati primenom različitih metoda. To se naziva bioinžinjering kože. Nauka je stvarno mnogo napredovala i ova ispitivanja se mogu raditi na dobrovoljcima in vivo ali se mogu raditi i na veštačkim kožama. U oba slučaju ispituju se efekti koje imaju kozmetički preparati u direktnom kontaktu sa kožom, epidermisom ili  njihovo indirektno dejstvo na fiziološko stanje kože.

Efekti kozmetike koji se ispituju

Razvijene su  mnoge metode i aparati koji su sada daleko dostupniji nego pre 50 godina. Konstantno se radi i na novim metodama. Brojni su aparati koji mogu ispitivati različite efekte.

Ispituju su:

  • Poboljšanje vlažnosti kože
  • Poboljšanje ili promena barijernih (zaštitnih) funkcija kože
  • Smanjenje ljuspanja kože
  • Smanjenje bora (glatkiji mikroreljef)
  • Promene pH kože, sadržaj lipida (sebuma) na površini kože
  • Smanjenje hiperpigmentacija- boja kože
  • Pojavu iritacija na koži

 

Ove tehnike su potpuno bezbedne, neinvazivne. Sprovode se u strogo kontrolisanim uslovima a rezultate bi trebalo da tumači dermatolog ili stručno lice koje je edukovano za to.

Kao parametri ocene efikasnosti najčešće se mere: pH kože, transepidermalni gubitak vlage, sadržaj vlage u koži, sadržaj sebuma na površini kože, meri se viskoelastičnost kože (za anti-age efekat).

Kako izgleda jedno ispitivanje efikasnosti kozmetičkog proizvoda

Davne 2006. godine tokom specijalističkih studija imala sam prilike da učestvujem u radu moje drage koleginice Dragane Marković koja je ispitivala kremu za samopotamnjivanje kože sa dihidroksi acetonom. Pored glavne karakteristike samog krema da menja boju kože, ova vrsta krema ima tendenciju da isušuje kožu. Zato je Dragana pored efekta intenziteta tamnjenja kože ispitivala i ostale parametre kao što su nivo hidriranosti kože, sadržaj sebuma itd.

 

Ispitivanja se rade na dobrovoljcima. U ovom slučaju dobrovoljci smo bile mi, Draganine koleginice sa specijalizacije.

Ispitivanja se mogu raditi nakon jednokratne primene kada se mere kratkotrajni efekti, ili nakon nekoliko nedelja upotrebe kada se mere dugotrajni efekti. U oba slučaja se koriste i kontrolni uzorci bez sirovine čiji efekat određujemo ili neki referentni proizvod sa tržišta. Kako se efekti kreme za samopotamnivanje vide u roku od dva sata, njeno ispitivanje je trajalo nekoliko sati ali u toku jednog dana.

Krem se nanosi na tačno određeno mesto koje smo definisali. Napravljen karton sa prorezima, kroz koje se nanosi krema kako bi uvek nanosili krem na isto mesto.

Najčešće mesto nanošenja je koža na unutrašnjoj strani podlaktica jer tu nema znojnih žlezda.

S obzirom da je bitna i količina kreme koja se nanosi, u ovom slučaju smo je nanosili pomoću šprica kako bi svakoj učesnici bila naneta ista količina krema oko 2 ml.

Mora se utvrditi i protokol merenja. Ispitivanja se sprovode u klimatizovanim prostorijama gde je temperatura konstanta. Kada dobrovoljci dođu na merenje potrebno je da se klimatizuju oko 30 minuta, da se psihički i fizički relaksiraju.

Aparati koji se koriste u ovim procedurama se najčešće nazivaju skin skeneri. Imaju sonde koji mogu da mere i više parametera. Svaki aparat je poseban i moramo biti dobro upoznati sa njegovim karakteristikama. Tokom ovog ispitivanja pored merenja pH kože, Hidririranosti i količine subuma koristili smo i specifičan aparat Mexametar koji meri prebojenost kože. Videćete i na slikama da je prebojenost kože različita kod različitih tipova kože.

Parametre smo merili pre nanošenja kreme i 2 h nakon nanošenja kreme, jer je to vreme potrebno da se boja razvije. Ovo je bilo jedno veliko iskustvo za mene lično ali i a koleginice jer ova vrsta ispitivanja nije tako česta kod nas.

Skin skener u svakodnevnom radu

Bioinžinjering kože našao je primenu i izboru svakodnevne nege ali i kozmetičkih tretmana.

Mnogi saloni sada već imaju ovu vrstu aparata i na osnovu merenja koja urade pre tretmana vrlo precizno mogu da vam preporuče produženu kućnu negu ili tretman koji će prijati vašem licu.

Bioinženjering kože pomoću skin skenera omogućava procenu efikasnosti određenih tretmana i objektivno merenje postignutih rezultata.

Kako se vrše merenja skin skenerom

Merenje sebuma

Sebumetar je fotometrijski uređaj koji omogućava merenje nivoa sebuma na površini kože. Sonda sadrži plastičnu traku koja se postavlja na određene tačke kože klijenta i drži predviđen broj sekundi. Za vreme kontakta plastične trake sa kožom dolazi do apsorbcije sebum sa površine kože, nivo apsorbovane masnoće se očitava vraćanjem trake (sonde) u čitač skin skenera.  Što je nivo apsorbovane masnoće veći traka postaje transparentnija i propusta veći nivo svetlosti, tako da se na aparatu očitava veći nivo masnoće.

Sonda za merenje sebuma omogućava objektnivno merenje i vizuelizaciju sekrecije sebuma.

Metodom merenja nivoa sebuma može se uočiti varijacija sebuma na različitim regijama i lakše se određuje tip kože. Ukoliko se uoči povećana sekrecija sebuma to nam signalizira da kod takvih klijenata lakše može doći do pojave akni i samim tim su osetljiviji na preparate koji se aplikuju lokalno pa treba povesti računa prilikom preporuke preparata koji će im se dati za kućnu negu.

Ovaj vid merenja daleko je bolji i superijorniji od običnog pregleda kože, jer vrlo često imamo pojedinačnu pojavu akni koja je prouzrokovana preparatima a ne sekrecijom sebuma.

 

 

TWL metra

TWL metar meri transepidermalni gubitak vode (Transepidermali Water Loss) tj. gubitak vode sa površine kože koji ukazuje na poremećaje u stratum corneumu.

Smanjena funkcija stratum corneuma ukazuje na poremećaj barijerne funkcije kože i povećanje transepidermalnog gubitka vode.

Povećan TWL uglavnom je povezan sa oštećenjima kože, naročito kod osoba koji imaju  atopski dermatitis, psorijazu, kontaktni dermatitis. Većina kožnih bolesti koji imaju poremećaj u aktivnosti keratinocita imaju i povećan TWL ali povećan TWL imaju i osobe sa objektivno osetljivijom kožom. Klijenti kod kojih je povećan TWL su klijenti čije su kože osetljivije i propustljivije na agense iz spoljašnje sredine pa im treba posvetiti puno pažnje pri izboru preparata naročito kod različitih godišnjih doba.

 

Kolorimetrija

Boja kože u najvećoj meri zavisi od pigmenta kao što su hemoglobin, melanin, bilirubin i karaoten. Ovi se pigmenti pod uticajem različitih promena mogu značajno izmeniti. Najčešće se meri promena melanina pomoći instrumenta koji se naziva kolorimetar.

Pomoću ovog instrumenta vrši se procena tj merenje inteziteta melanina kod pigmentacija ili eritema - crvenila kože merenjem refleksije. Lampama se osvetljava površina kože u prečniku od 1 cm, zatim se vrši analiza i dobija se brojčani intezitet pigmentacije.

Merenje inteziteta eritema je značajan podatak ukoliko određujemo stepen osetljivosti kože ili razmatramo mogućnost laserskog ili IPL tretmana.

Takođe ovo brzo i jednostavno merenje nam pomaže da pratimo da li je došlo do poboljšanja i da li nešto treba menjati u protokolu nege kože sa pigmentacijama i eritemom.

 

Elastičnost kože  – određivanje starosti kože

Merenje elastičnosti kože koristi se kao metoda za objektivno određivanje starosti kože. Merenje se vrši sondom za merenje elastičnosti koja se naziva dermofleks. Primenom dermofleks sonde koža se izlaže kontrolisanom blagom pritisku u određenom vremenskom periodu, nakon čega prestaje pritisak a aparat otpočinje da meri brzinu sposobnosti kože da se po prestanku izlaganja kože sili pritiska vrati u početni položaj.

Elastičnost kože se ogleda kroz njenu sposobnost i brzinu vraćanja u prvobitni položaj. Što je koža mlađa njena elastičnost je veća, što je koža starija ili fotooštećena to je njena elastičnost manja.

Merenje elastičnosti kože ustvari meri biološku starost kože koja je nezavisna od godina starosti tj fiziološke starosti osobe.

 

Fotografisanje

Čini mi se da je trenutno najzastupljenije fotografisanje klijenata pre i nakon tretmana ili nakon nekog vremena korišćenja određenog proizvoda. Fotografije su verodostojan dokaz, ali da bi bile prihvatljive sa naučnog stanovišta mora se ispoštovati određen protokol. Protokol podrazumeva da svaki put kada fotografišemo koristimo iste parametre fotografije, svetlo, ugao slikanja, ekspoziciju itd. Ništa što ukazuje na proizvoljno slikanje ne može biti prihvatljivo kao dokaz.

 

Kako nauka i tehnologija napreduju tako se pojavljuju metode, aparati i potreba za ovom vrstom istraživanja. Svakako na ruku tome idu i zakonski propisi koji podrazumevaju da za svoje tvrdnje morate imati i dokaze. Kada koristimo neku od ovih metoda nema laži, nema obmane. Sve je transparetno i što je najvažnije

Pogledajte u ovom videu kako Ana iz Iva Beauty Lab koristi skin skener u svakodnevnom radu sa klijentima.

Ukoliko želite da naučite više o ispitivanju stabilnosti kozmetičkog proizvoda možete da upišete kurs izrade prirodne i organske kozmetike.