Poslednji blogovi

Voda u kozmetici
Anticelulit piling za telo
Biljna ulja u kozmetici
Ispitivanje efikasnosti kozmetike
Kozmetika sa probioticima i prebioticima

Popularni kursevi

Kurs izrade prirodnih sapuna

Kurs izrade prirodnih sapuna

4 200 rsd, 5 sati
Aparaturna nega lica

Aparaturna nega lica

70 000 rsd, 200 sati

Kozmetika sa bundevom

Bundeva, moja omiljena namirnica u ovo doba godine. Obožavam je u svim vrstama jela. Pečena bundeva, pita od bundeve, potaž, američka pita od bundeve sa cimetom…

Mmmmmmm….

Na svim blogovima koji se bave zdravom ishranom naći će te dosta podataka o hranljivim vrednostima bundeve. Niske kalorijske vrednosti, prepuna različitih vitamin, minerala.

Šta je sa kozmetičkim proizvodima?

Prošle godine na sajmu kozmetike u Minhenu „Beauty Forum" veliku pažnju naših kozmetičarki sa kojima sam bila preko Udruženja EstetikPro, privukle su maske za lice sa pireom od bundeve. Vrlo originalno i inovativno. A da li ima naučnu potporu?

Bundeva u kozmetičkim proizvodima

Hajde prvo da kažemo par reči o samoj bundevi. Bundeva se u Severnoj Americi gaji već 5000 godina. U ostatku sveta je brzo preneta tako da se sada gaji gotovo svuda.

Cucurbita pepo na latinskom, najčešća je sorta i široko se koristi kao hrana i u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj narodnoj medicini kao prirodno protivupalno sredstvo, antivirusno sredstvo, analgetik za lečenje čireva. Poznato je i da pulpa (unutrašnji deo bundeve) i seme mogu uticati na zarastanje rana, inhibiciju rasta tumora, imaju hipoglikemijske efekte (smanjenje šečera u krvi) i vrše imunomodulaciju.

Šta se to nalazi u bundevi?

Glavni aktivni sastojci bundeve pripadaju grupama koje uključuju: cucurbitozide, triterpenoide, karotenoide, i kukurbita glikozide.

U stručnoj literature se navodi da se bundeva zbog svog sastava može koristiti kao hepatoprotektiv, kod inhibicije benigne hiperplazije, da ima i antioksidativne, antikancerogene, antimikrobne, antiinflamatorne, antidijabetičke i anti-čirne aktivnosti - koje podržavaju upotrebu koja se navodi u tradicionalnoj medicini.

Kozmetika

Od enzima prisutne su protease. Kao što je jedan proizvođač kozmetičkih sastojaka objasnio, „Jedno od zanimljivih svojstava roda Cucurbita je da kada seme sazre, biljka započinje brzu samorazgradnju osmišljenu da obezbedi plodno okruženje za razvoj semena.“ To je uobičajeno za mnoge biljke, a postiže se proteazama - proteinima koji razgrađuju druge proteine.

Zapravo, ove proteaze, poznate i kao proteinaze i proteolitički enzimi, razgrađuju veze u proteinima. Razgrađuju ih na peptide i konačno, aminokiseline. Kozmetičari će odmah primetiti da ovako lokalno primenjene proteaze (kora bundeve) mogu bezbedno da razgrade mrtve protein na površini kože bez uticaja na zdravo živo tkivo.

Maska-bundeva

Semena bundeve sadrže i bogate nezasićene masne kiseline, fitoestrogene i vitamin E, koji imaju potencijalna farmaceutska, nutraceutička i kozmeceutička svojstva. Oleinska, linolna, linoleinska kiselina nezasićene masne kiseline u semenima bundeve mogu igrati ulogu u prevenciji bolesti i promovisanju zdravlja. Prisutni fitoestrogeni jedinjenja, mogu uticati na  sprečavanje hiperlipidemije i osteoporoze kod žena u menopauzi. Takođe, tokoferol, vitamin E poznat je po antioksidativnom dejstvu i vezivanju slobodnih radikala. To utiče smanjivanje znakova starenja.

Fotostarenje i sprečavanje UV oštećenja

S obzirom na njenu antioksidativnu aktivnost, upotreba bundeve za zaštitu kože i zaštitu od UV oštećenja ne može nas iznenaditi. Rađeno je jedno opširno istraživanje na fibroblastima kože gde su korišteni crvena paprika, paradajz, ljuske kestena i utvrđeno je da bundeva poništava povišeni nivo proizvodnje reaktivnih kiseonika (slobodnih radikala) i sprečava smanjenje nivoa kolagena. Zanimljiv detalj je da je ljuska kestena pokazala najveću aktivnost.

Antibakterijske aktivnosti

U jednoj drugoj studiji pored antioksidativne aktivnosti ispitivana je i antibakterijska aktivnost semena bundeve.

Metanolni ekstrakt kore bundeve i etil acetatni (alkoholni) ekstrakt bundeve, semena, pokazali su antibakterijsku aktivnost protiv Staphilococcus aureus. Metanolni ekstrakt kore bundeve i etil acetatni (alkoholni) ekstrakt lišća bundeve pokazali su aktivnost protiv Bacillus subtilis.

Pored ovih zadivljujućih efekata na kožu, jedan rad je pokazao da ekstrakt semena crvene bundeve može uticati na prenos melanozoma u keratinocite. To na ukazuje na potencijalne koristi od zaštite od hiperpigmentacije.

Uklanjanje šminke

Ulje semena bundeve sadrži velike količine sastojaka masnih kiselina i tokoferola. Kao takvo ovo ulje se može koristiti kao efikasno sredstvo za uklanjanje šminke što je jedan naučni rad i dokazao. U radu je korišćen preparat sa 5-15 % bundevinog ulja.

 SPA tretmani

SPA i WELNESS centri vole bundevu. Najčešće je koriste u sezonskim tretmanima. Vrlo često prave svež pire od bundeve kao blagi enzimski piling. Bitno je da pire bude svež jer su samo tako aktivni enzimi prisutni u kori bundeve. Ovaj piling je vrlo nežan za kožu i jako lepo uklanja izumrle ćelije kože a da ne oštećuje zdravo tkivo. Jako je dobar i za negu masne i aknozne kože jer utiče i smanjenje hiperpigmentacija. Ovaj način čišćenja kože omogućava bolje prodiranje aktivnih supstanci kroz kožu, deluje umirujuće i snabdeva kožu važnim antioksidansima. Lice bude sjajno, mekano i glatko.

Jedna od klasičnih švedskih masaža je sa mešavinom bundevinog ulja, susama, jojobe, suncokreta i kajsije sa etarskim ujima muskatnog oraščića

Brojni brednovi se utrkuju sa svojim proizvodima u kojima koriste i do 20 % bundeve. Za one sa blagim oblicima akni koristi se enzimski ferment a često se može kombinovati i sa glikolnom kiselinom (12 %). U ovom slučaju glikolna kiselina izaziva nešto jači efekat ljušćenja površinskog sloja ali i isporučivanje bogatih aktivnih sastojaka iz bundeve.

Jedan od pozbatijih je Banish koji je koncipirao proizvode za negu masne i aknozne kože.

Dodatno se mogu iskombinovati i perlice jojobe za fizički piling i poliranje kože.

Evo jednog recepta za masku od bundeve koji sam nedavno formulisala  za jednog klijenta. Nakon što sam isprobala na sebi i uverila se u fenomenalne efekte na svojoj koži poželela sam da napišem i ovaj post. Moje istraživanje je me uverilo u naučno dokazane efekte koje bundeva ispoljava na kožu. Mogu se koristiti gotovo svi delovi kora od koje se pravi pire, seme od koga se dobija visoko vredno ulje. Zaista bundeva kao sastojak opravdala je sa  moja očekivanja.

Sve se poklopilo, jesen, moja omiljena namirnica i kozmetika.

Maska za kožu od pirea bundeve

Recept-maska-sa-bundevom-skola-kozmetike

Odmerićete vodu, glicerin i pantenol. U to će te dodati ksantan gumu da sve poveže. Dobro izmešajte ali ručno da se napravi gel.Ukoliko mešate mikserom inkorporiraće se vazduh, što daje nestabilne proizvode.

Zatim dodajte sve ostale sastojke. Pire bundeve ostavite za kraj.

Pire možete napraviti u blenderu.

Upamtite samo svež pire će imati efekta!

Uživajte i javite na utiske na info@skolakozmetike.com