Nešto o meni

Moje ime je Marijana. Ne volim mnogo titule ali je neophodno da kažem da sam farmaceut, specijalista kozmetologije i procenitelj bezbednosti kozmetičkih proizvoda (safety assessor). Zašto je to bitno? Zato što je upravo to odredilo moje viđenje prirodne i organske kozmetike.

Dugo godina se bavim kozmetikom. Još od srednje škole kada sam kao i mnoge tinejdžerke pravila različite maske za lice, ulja za rast trepavica i druge preparate. Zbog ove ljubavi sam i upisala farmaceutski fakultet. Nekako se izrada kozmetike tradicionalno vezuje za apoteku. Odmah nakon fakulteta upisala sam i specijalizaciju iz Kozmetologije na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Završila sam je 2013. godine. Radila sam u industriji na formulaciji i ispitivanju stabilnosti kozmetičkih proizvoda, dugo godina kao nastavnik predmeta Farmakognozija sa fitoterapijom i Kozmetologija u Farmaceutskoj školi u Beogradu. Poslednjih 5 godina sam urednik stručnog časopisa EstetikPro, potpredsednica Udruženja EstetikPro i realizator mnogobrojnih radionica i kurseva na temu izrade kozmetičkih proizvoda.

Od marta 2021. sam licencirani savetnik za hemikalije. Marta 2022. mi se ispunila davnašnja želja da završim kurs za procenitelja bezbednosti kozmetičkih proizvoda (Cosmetic product safety assessment) koji organizuje Univerzitet Vrije u Briselu i čuvena profesorka Vera Rogiers. Ovim sam znanje koje koristim za izradu bezbednosnih listova upotpunila i unapredila.

Prirodna i organska kozmetika je doživela pravi bum i predviđa se veliki rast ove vrste proizvoda. Mnogi se bave izradom kozmetike veoma uspešno ali i mnogi imaju pogrešno mišljenje šta je to prirodna i orgaska kozmetika. Koji su to sastojci štetni i koje možemo koristiti a koje ne?

Svi oni koji su već prošli kurseve koje sam organizovala znaju da se kod mene kreće od nule. Bez obzira da li ste farmaceut, tehnolog, hemičar ili neko ko se nikada nije bavio kozmetikom a ima želju da to uradi. Smatram da je osnova ključ svega. Kada savladate osnovne stvari i naučite da formulište klasičnu kozmetiku, organska kozmetika je samo nadogradnja. Kao i u svakom poslu i ovde se suočavate sa različitim izazovima i rešavate probleme koji se javljaju. Mnogi se rukovode formulacijama koje mogu naći na internetu. Činjenica je da su informacije dostupne i da neke stvari nisu tajna. Međutim to su model formulacije. Često su i sirovine koje se koriste nedostupne na našem tržištu. Zato sam sigurna da je put kojim se kreće od osnova uvek najbolji put.

Trudiću se da u tekstovima odgovorim na mnoga pitanja koja vas interesuju i obradim teme koje su aktuelne. Pišite šta je to što vas interesuje, dileme koje imate ili probleme na koje nailazite. Ja cu se potruditi da vam odgovorim što jednostavnije.

Ja lično sam se opredelila za pravac koji se zove Čista kozmetika. Uverena sam da ova vrsta proizvoda daje najbolje rezultate u nezi kože. Koristim proverene sirovine, koje ispoljavaju dokazano dejstvo a nisu štetni po naš organizam.

 

Marijana Milosavljević