Poslednji blogovi

Voda u kozmetici
Anticelulit piling za telo
Biljna ulja u kozmetici
Ispitivanje efikasnosti kozmetike
Kozmetika sa probioticima i prebioticima

Popularni kursevi

Kurs izrade prirodnih sapuna

Kurs izrade prirodnih sapuna

4 200 rsd, 5 sati
Aparaturna nega lica

Aparaturna nega lica

70 000 rsd, 200 sati

Personalizovanje kozmetike za klijente

Koliko puta su vam se klijenti požalili kako su kupili kozmetički proizvod po nečijoj preporuci, koji je toliko obećavao i garantovao, da bi na kraju shvatili da im zapravo ni malo ne odgovara?

Ovakav scenario zaista nije iznenađenje, jer glavni razlog leži u tome da u kozmetici nema univerzalnih proizvoda. Na ovom svetu ne postoje dve iste kože i iz tog razloga svaku preporuku treba uzeti sa rezervom.

Tip kože

Koža se pre svega razlikuje po svom tipu. Postoje četiri osnovna tipa zdrave kože: normalna, suva, masna i kombinovana koža. Tip kože je genetski predodređen i ne može se promeniti sa godinama, iako različiti faktori mogu uticati da to tako izgleda. Ono što se u tom slučaju menja jeste stanje kože.

Stanje kože               

Za razliku od tipa kože, stanje je nešto što se tokom života često može menjati. Na njega utiče veliki broj faktora, što spoljnih, što unutrašnjih, koji mogu izmeniti nivo sebuma i vode u koži. Često koža može biti u lošem stanju i zbog odabira neadekvatne nege. Javlja se i dehidrirana koža  sa aknama iako se često akne vezuju samo za masnu kožu.

Životne navike

Osim preparata koje koristimo jako je važno obratiti pažnju na životne navike klijenta, jer i one imaju veliki udeo kada je kvalitet kože u pitanju. Da li vaš klijent dovoljno spava? Da li konzumira cigarete i alkohol? Koristi li svakodnevnu zaštitu od sunca? Unosi dovoljno vode? Skida šminku pred spavanje? Na sva ova pitanja treba odgovoriti pre odabira kozmetike kako bismo uzeli u obzir sve faktore.

Kada koristimo proizvod koji nije prilagođen našoj koži najbolje što može da nam se desi jeste da taj proizvod ne uradi ništa. Jer ako uradi ’’nešto’’, to često mogu biti zapušene pore i pojava akni, alergijska reakcija, svrab, crvenilo i slično…

Kako bi se ovakve situacije izbegle – pojavila se personalizovana kozmetika.

Personalizovana kozmetika je postala veliki hit u svetu, a najviše zato što pruža osećaj jedinstvenosti i ‘’posebnog tretmana’’. Naučna istraživanja su dokazala da masovna proizvodnja i prevelik izbor proizvoda na tržištu zapravo opterećuju kupce i dovode do toga da na kraju odustanu od kupovine.

Sa pojavom personalizovane kozmetike taj problem se rešava. Sve više brendova počelo je uvođenjem ove prakse, tako da ćemo je u budućnosti sigurno viđati još češće. Između ostalih i veliki Loreal koji pravi kozmetiku za široke narodne mase je uveo personalizovanu kozmetiku za svoje potrošače.Personalizovana kozmetika podrazumeva formulisanje proizvoda u skladu sa konkretnim zahtevima kože i ima brojne prednosti u odnosu na komercijalne preparate na tržištu.

Jedinstvena receptura

Većina kozmetike namenjena je masovnoj proizvodnji gde se ne uzimaju u obzir jedinstvene potrebe kože. Sa personalizovanim proizvodima za negu kože to nije slučaj jer klijenti dobijaju specifična rešenja za negu kože koja sadrže sastojke kojim će se postići najbolji rezultati.

Svačija koža je jedinstvena i može različito reagovati na različite komponente. Sa personalizovanim proizvodima za negu kože, klijenti znaju da proizvodi ne sadrže sastojke koji uzrokuju osetljivost i burne reakcije. Formulacije su prilagođene da posebno ciljaju najvažnije probleme klijenta, bilo da se radi o smanjenju bora, sprečavanju akni ili poboljšanju ukupnog kvaliteta kože.

Personalizovana nega kože je neophodna za ljude sa alergijama iz nekoliko različitih razloga. Prvo, možete raditi sa klijentom na identifikaciji njegovih alergena. Jednom kada steknete bolju sliku o tome koje su to problematične supstance za njega, možete preformulisati prroizvode tako da se oni izbace ili se može stvoriti potpuna nova receptura kako biste postigli iste rezultate.


Prilagođeni proizvodi za negu kože ciljaju na specifična problematična područja

Ukoliko se vaši klijenti bore sa više od jednog problema, pronalaženje rešenja može postati komplikovano. Personalizovana kozmetika formulisana je tako da cilja konkretne probleme, bez stvaranja novih.

Kako izgleda personalizovanje kozmetike?

Razgovor sa klijentom i popunjavanje upitnika

Prvo je potrebno obaviti konsultaciju sa klijentom tokom koje će te se setom pitanja informisati o tipu i stanju kože, životnim navikama, kao i konkretnom problemu koji je potrebno rešiti.Merenje parametara kože

Pre same izrade neophodno je utvrditi određene parametre kože, poput nivoa hidratacije, veličine pora, količine sebuma, stepena crvenila i osetljivosti, elasticitet, pH vrednosti kože… Ova analiza se najčešće vrši pomoću sonde koja meri navedene parametre na pojedinačnim delovima lica.

Izrada preparata

Konačno, preostaje izrada samog preparata. Sada kada ste upoznati sa kožom vašeg klijenta, kako treba da funkcioniše i šta je to što je izbacuje iz ravnoteže, tada možete početi da birate sastojke koji ispravljaju ovu neravnotežu i popravljaju funkciju kože. Najčešći sastojci koji se mogu pronaći u formulacijama su:

Emolijensi koji zaglađuju i omekšavaju kožu.
Okluzivi, koji služe kao prepreka da spreče izlazak vode iz kože.
I ovlaživači, koji hidriraju privlačeći vodu u kožu.Ukoliko vaš klijent ima oštećenu kožnu barijeru, takvoj koži je teže da održi optimalan nivo vlažnosti. Dodavanjem odgovarajućeg okluziva stvoriće se prepreka da vlaga ne izlazi, a zatim sredstva za omekšavanje, poput ulja argana, avokada ili makadamije, mogu početi da deluju.

Za osobe sklonije prekomernom lučenju sebuma potrebne su formulacije laganije teksture i okluziva, kao i humektansi koji će koži pružiti neophodnu hidrataciju bez masnog osećaja.

Osim ovih sastojaka neophodno je dodati one koji su tu da poboljšaju teksturu proizvodu, poput emulgatora, zgušnjivača i stabilizatora, antioksidansa.


Najvažniji deo formulacije kada je personalizovana u kozmetika u pitanju jeste izbor aktivnih sastojaka. Upravo oni će dovesti do rezultata.

Za kožu koja pokazuje prve znakove starenja možete ubaciti antioksidans poput vitamina C koji će podstaći sintezu kolagena i odložiti pojavu novih bora.

Za aknoznu kožu i kožu sklonoj postinflamatornim hiperpigmentacijama formulacije sa voćnim kiselinama mogu pomoći u rešavanju problema.

Ukoliko vaš klijent istovremeno ima osetljivu kožu koja ne podnosi kiseline, možete pokušati sa sastojcima slične namene koji se bolje podnose, poput vitamina B3, odnosno niacinamida.

Sveukupna ideja je da uz personalizovanu kozmetiku možete biti mnogo efikasniji u formulisanju konkretnih rešenja, bez dovođenja klijenata u rizik od neželjenih reakcija.

Za kraj, ne zaboravite na konzervanse koji ubijaju mikroorganizme i produžuju životni vek vašeg proizvoda.

 

Kako se vama dopada ovaj koncept ili da li ga primenjujete u radu sa svojim klijentima?