Poslednji blogovi

Voda u kozmetici
Anticelulit piling za telo
Biljna ulja u kozmetici
Ispitivanje efikasnosti kozmetike
Kozmetika sa probioticima i prebioticima

Popularni kursevi

Kurs izrade prirodnih sapuna

Kurs izrade prirodnih sapuna

4 200 rsd, 5 sati
Aparaturna nega lica

Aparaturna nega lica

70 000 rsd, 200 sati

Smilje-biljka večne mladosti

Pripadam onoj vrsti ljudi koja sve posmatra sa naučne strane. Za sve što ispoljava neke efekte na naš organizam ja moram imati dokaz. Nedavno me je ta činjenica malo i pogodila. Nisam se osećala baš prijatno kada sam na Aroma Retreatu na kom sam bila kod Ivane Milunović iz Aromakozmetike Klementina, na osnovu toga da li mi se dopada miris etarskog ulja smilja okarakterisana baš tako, kao osoba koja traži dokaz. Stoji i da mi miris ulja smilja i nije jedan od omiljenih, ali i da već duže vreme tragan za činjenicama koje bi išle u prilog onome što mnogi proizvođači kozmetike tvrde. Tražim dokaze za dejstvo ovog svemoćnog ulja.

Taj događaj me je naveo da se pozabavim malo uljem smilja i probam da nađem naučne studije i članke koji dokazaju dejstvo ovog čudesnog ulja.

Evo šta sam pronašla.

Smilje, Imomortelle, Everlasting plant, Helichrysum italicum

Smilje, biljka kod nas poznata pod ovim imenom, na latinskom Helichrysum italicum, na francuskom Immortelle, na engleskom Everlasting plant. Svaki od ovih naziva verno odslikava karakteristike ove poznate biljke.

Helichrysum vodi poreklo od grčke reči helios-sunce i chryson-zlatan, što govori da biljka ima zlatno žute cvetove koji podsećaju na sunce. Italicum označava da je poreklo iz Italije. Pored ove vrste postoje i mnoge druge vrste sa sličnim osobinama.

Immortele na francuskom znači besmrtan. Stvarno cvetovi ove biljke zadžavaju žutu boju i nakon branja.

Everlasting takođe znači besmrtan.

Dragoceno ulje smilja

Etarsko ulje ove biljke je dragoceno jer ga ima jako malo u samoj biljci. Količina ulja u biljci varira od 0,02-0,8 %.  Potrebna je jako velika količina biljke da bi se dobio jedan litar ovog etarskog ulja. Sama biljka voli suvo , kamenito područje. Zato najbolje uspeva na teritoriji mediterana u blizini mora. Mada su mnogi uspešno kultivisali ovu biljku i bave se uzgajanjem i proizvodnjom lekovitog bilja (SiempreViva u blizini Niša).

Naravno kvalitet etarskog ulja zavisi od mesta gde je biljak uzgajana, klimatskih uslova, zemljišta i hemotipa biljke.

Dobijanje i sastav etarskog ulja smilja

Etarsko ulje smilja se dobija destilacijom vodenom parom biljke u cvetu. Samo etarsko ulje je bogato sastojcima. U jednom istraživanju naših naučnika otkriveno je preko 70 sastojaka, od kojih je čak 17 nepoznato u nauci. Najzastupljeniji sastojci su  bili: γ-curcumene (13.6%), β-selinene (12.2%), i α-pinene (11.8%), followed by β-caryophyllene (6.7%), ar-curcumene (5.0%), α-selinene (4.3%), i italicene (4.2%).

Postoji preko 10 hemotipova etarskog ulja smilja u zavisnosti od toga koja je komponenta najzastupljenija.  Najčešći je hemotip koji sadrži visoku koncentraciju neryl-acetate, preko 50 %. Sam sastav određuje i efekte koje ono ima naš organizam.

Hidrolat i etarsko ulje imaju različit sastav. Mogu se koristiti i macerati u ulju ali i alkoholni ekstrakti. Svaki od ovih proizvoda ispoljava specifično dejstvo.

Za mnoge ljude je ova biljka je tajna večne mladosti!

Prema mitologiji, dugotrajna blistava lepota Helihrisuma toliko je impresionirala Grke da su njome krunisali slike i statue Apolona (našeg omiljenog grčkog boga).

Dejstvo etarskog ulja smilja

U Aromaterapiji smilje je biljka koja deluje stimulativno, tonizira i uzrokuje lepe i čudese snove, pomaže u meditaciji. To je biljke duhovnsoti i osećanja.

Za kozmetičke proizvode i uticaj na kožu dosta je bitan efekat smilja na slobodne radikale. Antioksidantno delovanje je dokazano u mnogobrojnim studijama (na kraju teksta biće navedene neke od njih) i zato je ono našlo svoj put do mnogobrojnih korisnika anti-age kozmetike.

Stimulacija proizvodnje kolagena je još jedo značajno dejstvo ove male sunčane biljke, a za proizvode za negu kože neophodno. Smilje poboljšava cirkulaciji, detoksifikuje kožu a ima i značajno antiseptičko dejstvo na bakterije kao što je E. coli i Aspergilus niger.

Zanimljivo je da vodeno-etalni ektrakt pokazuje bolje antiseptičko i antiinflamatoro dejstvo u odnosu na etarsko ulje, zahvaljujući sadržaju flavonoida.

Ono što me je difinitivno ubedilo da je smilje jedna moćna biljka je da Croda (jedna od najmoćnijih firmi u industriji kozmetičkih sirovina) u svom portfolio ima upravo ovu biljku.

Oni je nazivaju „Večno zlatno sunce“ i navode da je po protivupalnom dejstvu moćnija od germanske kamilice, po stepenu regeneracije tkiva bolja od lavande, po zaceljivanju bolja od tamnjana. Smilje je biljka mladosti, umajuje bore i daje elastičnost koži.

Nedavno je završena i berba smilja u našem region. Destilacijom je dobijeno ovo dragoceno ulje čija vredost za litar prelazi i 1000 eura. Najviše se ovog ulja izveze i upotrebi u kozmetičkim proizvodima.

Što se mene tiče, sam miris ulja u početku mi j bio odbojan. Nakon nekog vremena polako sam se navikla na ovaj miris, i na ideju da bi mogla da formulišem neki od svojih proizvoda upravo sa ovim ulje.

Možda sam ja u međuvremenu počela da dobijam na duhovnosti? Možda nije uvek neophodno da tražimo dokaze, već je potrebno samo da verujemo? Nekako sam naučena na fakultetu da tražim dokaze. U ovom slučaju se to pokazalo kao dobro, jer sam uspela da ih pronađem. Moraću da poradim i na ovoj duhovnoj strani . Do tada za sve one koji su slični meni evo nekoliko naučnih članaka o smilju. Nadam se da će te tu i vi pronaći ono što tražite i uveriti se u moć čudesne besmrtne biljke smilja.

 

Aiyegoro O.  Okoh A. Preliminary phytochemical screening and in vitro antioxidant activities of the aqueous extract of Helichrysum longifolium DC, BMC Complement Altern Med. 2010 May 14.

 

Popoola  O. Marnewick J. Rautenbach F. Ameer  F. Iwuoha  F.  Hussein A Inhibition of Oxidative Stress and Skin Aging-Related Enzymes by Prenylated Chalcones and Other Flavonoids from Helichrysum teretifolium. Molecules . 2015 Apr 20; 20 (4):7143-55.
 

Antunes Viegas D.  Palmeira-de-Oliveira A.   Salgueiro l.   Martinez-de-Oliveira J.  Palmeira-de-Oliveira R. Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data J Ethnopharmacol . 2014;151(1):54-65.

 

Aćimović M. Ljujić J. Vulić J. Zheljazkov V. Pezo L. Varga A. Tumbas Šaponjac V.Helichrysum italicum (Roth) G. Don Essential Oil from Serbia: Chemical Composition, Classification and Biological Activity—May It Be a Suitable New Crop for Serbia? . Agronomy Volume 11 Issue 7