U čemu je tajna hijaluronske kiseline

Svaki kozmetički aktivan sastojak u jednom momentu postane veoma popularan, do te mere da se kozmetički proizvod ne može zamisliti bez njega. Trenutno je to slučaj sa hijaluronskom kiselinom, koja ima brojne pozitivne efekte na kožu sudeći po onome što se piše u magazinima i na samim kozmetičkim proizvodima.

Dejstvo mnogih kozmetički aktivnih sastojaka je vrlo često i marketinški trik. Međutim, hijaluronska kiselina je svoju slavu zaslužila. Ona doprinosi poboljšanju zdravlja i mladaločkog izgleda svih tipova kože, naročito onih sa znacima starenja.

U čemu je tajna hijaluronske kiseline?

Naučno govoreći hijaluronska kiselina je glukozaminoglikan, vrsta molekula koji se sastoji delimično od šećera. Šećeri poznato je imaju jako puno hidroksilinih grupa koje privlače vodu.

Hijaluronska kiselina je strukturni deo kože. Nalazi se u dermisu. Međutim njeno prisustvo nije striktno vezano za kožu, ona se nalazi i u oku i ostalim vezivnim tkivima ljudskog tela. Najveća koncentracija se nalazi u ekstracelularnom matriksu mekog vezivnog tkiva. Koža sadrži nešto više od 50 % od ukupne količine hijaluronske kiseline u ljudskom telu. Nakon 20. godine količina hijaluronske kiseline u organizmu opada. U tkivima se naizmenično odigravaju procesi sinteze (stvaranja) i razgradnje. Tako se i hijaluronska kiselina obnavljanja veoma brzo u gotovo svim tkivima, dok se poluvreme razgradnje  u ljudskom organizmu razlikuje, 2-5 dana u koži dok je u unutrašnjosti oka 1-2 sata. Zato je prilikom upotrebe filera i potrebno proceduru ponavljati na svakih 6-9 meseci.

Zahvaljujući biokompatibilnosti, ne imunogenosti, biodegradabilnosti i viskoelastičnosti hijaluronska kiselina je idealan materijal za aplikaciju u kozmetici, medicini i farmaciji.

Pogodna za različite vrste medicinskih aplikacija (medicina oka, plastična hirurgija, rekonstrukcija tkiva i prenos lekova).

Najčešće se koristi u kozmetici, anti –age procedurama gde obezbeđuje vlažnost koži i u plastičnoj hirurgiji kao filer za popunjavanje bora. Važno je da znate da je ona jako dobra i za negu masne i aknozne kože, jer je jako dobro hidrira. Nema veze koliko godina neko ima. Svakoj koži je neophodna hidratacija.

Magična svojstva hijaluronske kiseline leže u njenoj mogućnosti da zadrži vlagu, jer ima sposobnost zadržavanja vode koji je veći od bilo kog drugog molekula. Jedan gram hijaluronske kiseline može da veže i do šest litara vode.  

 

Ovaj podatak je veoma važan jer je odlika mladalačke kože visok sadržaj vlage. Tokom starenja, naša koža gubi vodu, što dovodi do gubitka čvrstoće i pojave bora.

Hijaluronska kiselina i natrijum hijaluronat

Na etiketama kozmetičkih proizvoda najčešće vidimo da u listi sastojaka piše, hijaluronska kiselina ali takođe često vidimo da piše i natrijum hijaluronat. Hemijski natrijum hijaluronat je so dobijena iz hijaluronske kiseline i ima niz prednosti prilikom primene u odnosu na samu hijaluronsku kiselinu.

Snaga natrijum hijaluronata leži u njegovoj veličini čestice. Tokom procesa nastajanja natrijum hijaluronata, njegova molekulska težina se smanjuje. Uklanjaju se masti, proteini i nukleinske kiseline koji su vezani za molekul hijaluronske kiseline. Uklanjanjem ovih molekula nastaje natrijum hijaluronat molekula mnogo manja od same hijaluronske kiseline.  To znači da natrijum hijaluronat, nanesen lokalno, može da penetrira u kožu mnogo lakše od hijaluronske kiseline, što ga čini pogodnijim za primenu u kozmetičkim proizvodima.

Molekularna struktura hijaluronkse kiseline je identična u životinja i u bakterija. Jedina je razlika u dužini molekula. Hijaluronska kiselina, koja se dobija iz kultura steptokoka ima nešto kraći lanac i nižu molekulsku težinu (1500-2500kDa) od hijaluronske kiseline koja se dobija iz petlove kreste (4000-6000 kDa).

Na koji način deluje hijaluronska kiselina

S obzirom da kod primene hijaluronske kiseline na kožu veličina molekula ima značajnu ulogu, aktivne supstance koje se koriste su bazirane na solima hijaluronske kiseline kao što je natrijum hijaluronat (klasične za upotrebu u kozmetici) i unakrsno vezane hijaluronske kiseline. 

U nekim proizvodima je kiselina u obliku pojedinačnih lanaca, ali u slučaju filera je u obliku međusobno unakrsno povezanih lanaca. Koža na tretiranoj regiji će nabubreti, vrlo slično efektu injekcija.

Pojedinačni lanci ostaju u koži samo nekoliko dana, ali oni koji su unakrsno povezani nekoliko nedelja ili meseci.

Novija metoda kozmetičkih procedura mezoporacija, za čije otkriće je dobijena i Nobelova nagrada, podrazumeva upotrebu sonde kojom se otvaraju kanali u koži, te omogućava prolazak upravo velikim molekulima u dublje strukture  kože. Ova metoda je u stvari idealna za primenu preparata sa hijaluronskom kiselinom, kolagenom i koenzimom Q 10. Preparati su najčešće u obliku gela, sa kozmetički aktivnim supstancama u jonskom obliku. Tretman se sprovodi jednom nedeljno u seriji od 5-6 tretmana. I sama sam isprobala ovaj tretman, pa mogu sa sigurnošću da kažem da je efekat primetan i nakon samo jednog tretmana. Koža je baršunasto meka, jedra i sveža zahvaljujući hijaluronskoj kiselini. A efekat vidljiv veoma dugo.

U serumima sa hijaluronskom kiselinom treba koristiti različite veličine čestica. Takva kombinacija omogućava da hijaluronska kiselina nižih lanaca 5 kDa uđe u površinkse slojeve epidermis, a oni većih lanaca ostanu na površinu i upravo tu hidriraju kožu. Zato vodite računa o veličina lanaca kada kupujete hijaluronsku kiselinu.

Čista hijaluronksa kiselina dolazi u obliku praška i potrebno je rastvoriti je u vodi pre inkorporiranja u krem ili neki drugi preparat.

Koncentracija hijaluronske kiseline u kozmetičkim proizvodima

Često me pitaju i koje su koncentracije potrebne. Najčešće je to 0,2-0,5 %. Mada moguće je koristiti i znatno više koncentracije i do 5 %. Međutim, u tako visokim koncentracijama dobićete gelastu masu nalik pihtijama koja baš i ne izgleda lepo.

Još jedan savet za one koji prave preparate sa hijaluronskom kiselinom: hijaluronska kiselina namenjena za kozmetičke preparate nikako se ne može koristiti kao filer bilo koje vrste, ni za injekcije ni za hijaluron pen. Za to su potrebne posebne vrste hijalurona. Takođe da skrenem pažnju da hijaluronska kiselina upotrebljena u kremama nije alergen, dok ona koja se koristi kao filer može izazvati alergijske reakcije. Zato oprez.

Prirodna hijaluronska kiselina

Postoji i potpuno prirodna varijanta hijaluronska kiselina dobijena iz biljke Tamarindus seed gum. Ova biljka sadrži xilogel koji je polisaharid velike molekulske mase. Ponaša se veoma slično hijaluronskoj kiselini. Menja je u prirodnim proizvodima. Mana mu je što je veoma skup, pa će vaš krajnji proizvod imati visoku cenu.

Da li ste pravili formulacije sa hijaluronskom kiselinom? Na našem kursu prirodne kozmetike pravimo serum sa tri vrste hijaluronske kiseline. Ako želite da nam se pridružite molimo vas da nas kontaktirate.