Zašto je važna pH vrednost kozmetičkog proizvoda?

pH vrednost kao jedna od stavki koja se najčešće meri kod kozmetičkih proizvoda veoma je važan parametar koji može značajno uticati na stabilnost kozmetičkog proizvoda. Ovo je jedan od parametara koji se utvrđuje kada radite zdravstvenu ispravnost vašeg proizvoda. Mora biti u zakonski dozvoljenim granicama. Stalno me polaznici kurseva pitaju zašto je to tako i još češće pitanje je kako se pH vrednost meri?

Šta je pH vrednost?

Da bi uopšte pričali o pH vrednosti bilo kog proizvoda moramo se podsetiti časova hemije iz osnovne škole.  Skala pH vrednosti se kreće između 1-14. Kada kažemo da je nešto kiselo pH vrednost se tada kreće između 1-7. Kada kažemo da je nešto bazno tada je pH vrednost 7-14. Voda je neutralna sa pH vrednošću 7.

 

 pH-vrednost-skala

Zanimljivo je to da za kožu važi mišljenje da je njena pH vrednost  5,5. Međutim ta je vrednost optimalna. Svako od nas ima različitu pH vrednost. Kod dece i beba ta vrednost je nešto viša i kreće se oko 6,5 da bi  se nakon nekog vremena uspostavila kisela vrednost. Muškarci imaju nižu pH vrednost kože u odnosu na žene jer imaju veći stepen lučenja sebuma. Tako da možemo reći da je pH vrednsot kože u opsegu između 4,7-5, 7.

pH-koze

Kako da znamo koju pH vrednost da odaberemo za naš proizvod?

Ovo pitanje je veoma kompleksno i zahteva pažljivo razmatranje. Prvo i osnovno je da moramo znati namenu našeg proizvoda i koji efekat želimo da naš proizvod ima na kožu. Kisela pH vrednost kože ima i zaštitnu ulogu, ako je narušimo može doći do oštećenja kože. S druge strane, postoje proizvodi za koje je potrebno da imaju nisku pH vrednost da bi ostvarili svoj efekat. To su voćne kiseline. U salonima su sve popularniji ovi tretmani. Proizvodi sa kiselinama koji su za profesionalnu upotrebu imaju pH vrednost i do 1,5. Oni spadaju u posebnu grupu proizvoda, za profesionalnu upotrebu i u tom slučaju je dozvoljena tako niska pH vrednost jer se tako ostvaruje efekat preparata. Međutim ukoliko se nestručno rukuje sa ovim proizvodima može doći do jako velikih oštećenja kože. Zato i nisu dozvoljeno za širu upotrebu.

Zatim uzmimo proizvode za depilaciju. Da bi oni imali efekat na dlaku njihova pH vrednost mora biti visoka, oko 12. To je vrednost koja može takođe da dovede pojave iritacija, suvoće kože  sl. Za ove proizvode je ovo dozvoljeo zbog njihovog dejstva. Oni se kratko zadržavaju na koži i na ambalaži moraju imati uputstva i upozorenja.

Za  čvrste prirodno rađene sapune takođe je dozvoljena nešto viša pH vrednost. Oni su obično oko 8.

pH-prirodnih-sapuna 

Za kreme i proizvode koji ostaju duže vremena na koži dozvoljena vrednost je od 3,5-8,5. Vaš proizvod se mora kretati u tom rasponu sem u slučaju izuzetaka kojih ima dosta. Ja sam navela samo neke granične slučajeve.

 

Kako sirovine utiču na pH vrednost proizvoda?

Da bi vam opisala na koji način sirovine utiču na stabilnost proizvoda uzeću jedan primer koji sam dobila na razmatranje.

  • Biljni ekstrakti              5%
  • Vitamin B3                   5%
  • B5                              3.55%
  • Rose geranium hidrolat 39%
  • Melissa flower hidrola    40% 
  • Huyaluronic powder      0.25%
  • Aloe vera (200 x 1)      0.2%
  • Glycolic acid 70            3.5%
  • Lactic acid 88               3.5%

 

Klijentkinja je pravila losion sa ovim sastojcima i kaže da joj je super za lice. Tražila je moje mišljenje o proizvodu.

Na prvi pogled sastojci za jedan prirodan losion su sasvim zadovoljavajući. Glikolna i mlečna kiselina za hidrataciju i eksfolijaciju, postizanje sjaja kože u koncentraciji koja je dovoljna. Efekti koje ima na kožu dosta dobri po njenoj proceni. Šta biste vi rekli?

Prva stvar koja meni zapada za oči je da će ovaj losion imati nisku pH vrednost. Nižu od 3,5. To nije dozvoljeno za komercijane preparate. Svakako bi proizvod izazvao peckanje na koži. Dakle, kiseline se moraju neutralisati do propisane pH vrednosti.

Zatim Vitamim B3-niacinamid je vrlo nestabilan u sredinama sa kiselom pH vrednošću. Za njega je potreba pH vrednost oko5- 6. Za ekstrakt biljaka koje je klijentkinja upotrebila takođe sam našla da je pH vrednost preporučena oko 5,5. Nije uključen konzervans zbog niske pH vrednosti i jer u hidrolatima već ima konzervansa.

Međutim kako pomiriti sve zahteve. Ovaj proizvod trenutno zadovoljava njene potrebe. Kada napravi svež to je ok. Međutim stajanjem bi došlo do degradacije i promena. Svaki proizvod mora biti stabilan određen vremenski period tj. u propisanom roku trajanja.

Kada ovom proizvodu podignemo pH vrednost na 5, dobićemo stabilniji proizvod. Smanjićemo mogućnost razgradnje vitamina B3 i biljnih ekstrakta. Kiseline ćemo neutralisati i neće biti peckanja, mada će i efekat biti daleko manji/blaži u odnosu na prvobitnu verziju (to ćemo obrađivati u nekom drugom postu). Tu moramo imati u vidu da je proizvod za komercijanu upotrebu a ne za profesionalnu. Važno je i to da moramo dodati i konzervans jer sada ova pH vrednost nije dovoljna da zadrži razvoj bakterija. Konzervans koji dodajemo mora biti stabilan na ovoj pH vrednosti i rastvoran u vodi.

O konzerviranju možete čitati u našem drugom postu koji možete pogledati ovde.

Dakle svaki sastojak proizvoda mora biti stabilan u definisanoj pH vrednosti. Zato je i bitno da dobro istražite podatke o svakom sastojku. Podatke sakupljajte iz knjiga ili sa sajtova sa proverenim informacijama. Ne uzdajte se u podatke sa jednog mesta već tragajte  malo dublje, ili kontaktirajte proizvođače jer oni uvek imaju i dodatne brošure o formulisanju sa datom sirovinom.

Kako da izmerim pH vrednost?

Merenje pH vrednosti spada u osnovnu vrednost kada su u pitanju kozmetički proizvodi. Mnogi koji u kućnim uslovima prave kozmetičke proizvode koriste trake kojima nažalost nije moguće precizno odrediti pH vrednost. Ovo merenje određuje okvirno opseg u kojem se nalazi proizvod i sa njima nije moguće meriti pH vrednost krema već samo tečnih proizvoda.

pH-indikator

Za preciznije merenje se koristi pH metar. Takođe postoje i određeni protokoli u kojima se definiše način i tačno vreme merenja, zatim podešavanje pH vrednosti kao i sirovine koje se koriste u ovu svrhu.

pH-metar

Da bi ste saznali sve o merenju pH vrednosti pridružite nam se na praktičnom kursu izrade prirodnih kozmetičkih preparata.