Procena bezbednosti

Procena bezbednosti

Napravili ste kozmetički proizvod i želite da ga plasirate na tržište. Bilo da se radi o tržištu Srbije ili da se radi o evropskom tržištu morate ispuniti određene zakonske norme. Prvenstveno morate imati formulaciju koja je stabilna i bezbedna za upotrebu potrošača. Pravilna deklaracija proizvoda, ispitana stabilnost, procena bezbednosti proizvoda (safety assessment) i formiranje dosijea o kozmetičkom proizvodu (PIF-file), neke su od stavki koje morate imati.

Mi vam nudimo usluge

  • Deklarisanje poizvoda
  • Izrada izveštaja o bezbednosti kozmetičkog proizvoda (Cosmetic product safety assessment)
  • Kreiranje dosijea kozmetičkog proizvoda (PIF file)
  • Notifikacija na CPNP portalu evropske unije (ukoliko izvozite kozmetički proizvod)

 

Za sve dodatne informacije, potrebnu dokumentaciju, možete nam se obratiti na telefon 0641254603  ili mail info@skolakozmetike.com

Mnogi od naših klijenata su zbunjeni i ne znaju odakle da počnu sa dokumentacijom. Ne razlikuju dosije proizvoda i procenu bezbednosti kozmetičkog proizvoda. To su dve različite stvari usko povezane. U blog tekstu Procena bezbednosti smo pokušali da vam bliže objasnimo i približimo tematiku, jer dokumentacija je kompleksna.

Vrlo je važno da znate da dosije o kozmetičkom proizvodu stoji kod odgovorne osobe i na zahtev sanitarnog inspektora ta osoba ga mora pokazati. Čuva se 10 godina nakon puštanja u proizvodnju poslednje serije proizvoda.

Procena bezbednosti je sastavni deo tog dosijea. Izrađuje je procenitelj bezbednosti na osnovu dokumentacije koju ste mu poslali. To je vrlo složen zadatak. Procenitelj je farmaceut ili toksikolog sa bogatim i širokim znanjem iz različitih oblasti. Mora imati kvalifikacije da vrši procenu i određeno iskustvo iz oblasti kozmetologije. On na kraju i prilaže svoj CV kako bi potvrdio da je njegovo mišljenje relevantno. Vodite računa kako birate procenitelja, jer je to osoba koja može da vam ukaže na eventualne propuste koje imate u formulacijama i da vam pomogne da ih rešite.

U MNS centru procenu bezbednosti radi Marijana Milosavljević, farmaceut i specijalista kozmetologije koja je kurs procene bezbednosti završila na Univerzitetu u Vrijevu, Belgija.

Više o svemu ovome pogledajte na sajtu MNS Centra.

Tu smo da vam pomognemo!

 

5+

Aktivni kursevi

50+

Aktivni studenti

10+

Video kusevi

3+

Nagrade

Blog

Čitajte naš blog i pretplatite se na naš Newsletter.
Budite u toku sa najnovijim informacijama.

08Apr

Prirodan dezodorans

Prirodan dezodorans

Pogledajte video snimak kako da napravite prirodan dezodorans od sastojaka koje možete da nabavite vrlo lako u radnji zdrave hrane.

29Oct

Čista lepota

Čista lepota

Šta je to Čista kozmetika i kako se ona i po čemu razlikuje od prirodne i klasične pročitajte u intervjuu koji sam dala za magazin Lepota i zdravlje.

30Sep

Bakuchiol protiv retinola koji odabrati i zašto

Bakuchiol protiv retinola koji odabrati i zašto

Bakučiol je prirodni biljni sastojak ekstrahovan iz biljke Psoralea corilifolia i ima mnogo lepih efekata na kožu. Ovo je sveta biljka tradicionalne kineske medicine, koja se često naziva "biljni lifting lica" zbog svojih dejstava protiv starenja kože.

Po svojoj strukturi bakuchiol ima određenih sličnosti sa retinolom ali nije njegov hemijski analog. Što se dejstva tiče, utvrđeno je da se vezuje za većinu istih receptora kao i retinol.

19Sep

Alkoholi u kozmetičkim proizvodima

Alkoholi u kozmetičkim proizvodima

Kada kažemo alkohol mi mislimo na etanol, etil alkohol, SD alkohol ili alkohol denat. To su sve različiti nazivi za jednu istu hemijsku supstancu. Često se smatra da ova vrsta alkohola ubrzava starenje, oštećuju prirodnu barijeru kože i stvara upalu na koži.

18Apr

Nešto o meni

Nešto o meni

Ja sam Marijana Milosavljević, diplomirani farmaceut, specijalista kozmetologije, procenitelj bezbednosti kozmetičkih proizvoda i savetnik za hemikalije.

17Apr

Procena bezbednosti kozmetičkog proizvoda Cosmetic Product Safety Report (CPRS)

Procena bezbednosti kozmetičkog proizvoda Cosmetic Product Safety Report (CPRS)

Prema zakonskim propisima Republike Srbije i Pravilniku o kozmetičkim proizvodima iz aprila 2019. i Kozmetičkoj uredbi 1223/2009 (Cosmetic regulative 1223/2009) za svaki kozmetički proizvod pre puštanja u promet se mora uraditi procena bezbednosti kozmetičkog proizvoda. Ova procena se vrši na osnovu brojnih parametara. Veoma je složena procedura.